Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2961   

Isariopsis griseola
Köseli Yaprak Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Isariopsis griseola Sacc. fungal bir hastalik etmeni olup, fasulye bitkilerinde sinirli köseli yaprak lekesi meydana getirmesi ile taninir ve Cercospora columnaris olarakda bilinmektedir. Fungal etmen tropikal ve subtropikal bölgelerde kis gibi olumsuz kosullarda bitki artiklarinda bu süre yaklasik 19 ay olabilir) geçirir. Bitki artiklari üzerinde koyu kahverengi hafifçe sopayi andiri sekilde uzun spor üreten organlari vardir. Bu spor üreten organlarda ise silindirik, zeytin renginde ve uzun konidi sporlar üretilir, sporlar hav akimlari, böcek ve diger mekanik yollarla saglikli bitkilere tasinir. Hastaligin gelismesini tesvik eden klimatik kosullar optimum 24 °C olup, bu sicaklik 15-28 °C arasinda da olabilir ve hava nemi, özellikle kuru geçen bir sicaklik döneminden sonra 24-48 saat nemli geçen ortamlar fungal etmenin gelismesi için uygundur. Fungus tohu kabugunu infekteler ve belkide uzun mesafeler hastaligin tasinmasi bu yolla olmaktadr. Hastalik etmeni özellikle kidney fasulyesi ile koyu kirmizi kidney fasulyesini hastalandirir. Hastalik belirtileri geç çiçeklenme ya da erken dikim dönemlerinde daha açiktir. Hastalik etmeninin ürün dikim sirasi tarafindan da etkilenir; hastalik etmeni misir ekiminden sonra ekildiginde patates ekimden sonra ekilmesine göre daha siddetli olarak görülmektedir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeninin ilk belirtileri inokulasyondan 6 gün sonra genç yapraklar üzerinde hemen görülmeye baslar, fakat genellikle çiçeklenme dönemine kadar bu belirtiler çok fazla belli olmayabilir. Yaprak üzerinde lekeler küçük, açili, koyu kahveerngi ve çok sayidadir ve yaprak lekeleri santranç tahtasini andirir. Lekeler zamanla büyür, birlesir ve yapraklarda nekrozlanma ya da sararma meydana gelir, bu belirtileri mütakip yapraklarda asiri sekide dökülmeler ortaya çikabilir. Spor üreten fungus yapragin alt yüzeyinde gri küf tabakasi olusturur ve bitkinin gövdesini de bu küf tabakasi kaplayabilir. Hastaliktan bitkilerin sadece yapraklari degil, gövde, yaprak saplari ve dallari da etkilenir. Gövde üzerinde lekeler oval ya da yuvarlak olup, etrafi koyu bir renk ile kusatilmistir. Infektelenen meyveler zayif gelisir ve tohumlari tamamen burusmus olabilir ve fungus infektelen bu tohumlar ile de etkili bir sekilde tasinir. Meyveler de olusan bu lekeler bakteriyel yanikliklar ile karisabilir, fakat fungal etmen yaprak altinda pamukumsu bir tabaka olusturmasindan dolayi kolaylikla diger etmenden ayrilabilir.

I_griseola I_griseola I_griseola


I_griseola I_griseola

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastaliktan ari ve sertifikali tohum kullanimina önem verilmeli.
2. Dayanikli varyeteler tercih edilmeli.
3. Tarlada asiri nem olusumu yapilmayacak sekild ekim yapilmali.
4. Tarlada kalan bitki artiklari toplanmali ya da derin sürüm yapilarak bunlarin çürümesi hizlandirilabilir.
5. 2-3 yil ürün rotasyonu yapilabilir.
6. Almasikli bitki dikimine dikkat edilmeli, özellikle misir ekiminden sonra fasulye ekimi yapilmamalidir.
Kimyasal mücadele
Fungal etmeni engellemek için özellikle tohum ilaçlamasina önem verilmeli. Bunun için normal tohum ilaçlamalari önerilir. Yesil aksam ilaçlamasi ise özellikle bitkilerin erken döneminde yapilirsa faydali olur bunun içinde koruyucu fungisitler kullanilabilir. Eger bu ilçlama geç birakilirsa ve infeksiyon iyice bitki dokusuna yerlesirse yapilacak ilaçlama fazla fayda vermeyebilir. Hastalik erken dönemlerde tam olarak teshis edilirse ve erken dönemlerde Benomyl ve Thiophanate methyl gibi ilaçlar kullanilabilir.
YMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Isariopsis griseola
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net